Energija budućnosti

Jedan od strateških ciljeva RUDNAP Group, da dodatno iskoristi svoj potencijal za trgovinu električnom energijom kroz razvoj, izgradnju i upravljanje sopstvenim proizvodnim kapacitetima ostvaruje se kroz investicije u projekte obnovljivih izvora energije. Rast cena sirove nafte poslednjih decenija i ekološka svest čine sektor obnovljive energije izuzetno privlačnim.

U cilju obezbeđenja sopstvenih postrojenja za proizvodnju električne energije, RUDNAP Group čini velike napore u oblasti razvoja projekata obnovljivih izvora energije za iskorišćenje energije vetra, biomase i malih vodotokova, čime se stvaraju uslovi za optimizaciju proizvodnje koristeći usluge Sektora za trgovinu električnom energijom. Kroz realizaciju projekata za iskorišćenje obnovljivih izvora energije, biće organizovan delimičan razvoj i proizvodnja opreme u kompanijama u okviru RUDNAP Group čime se sinergetski efekat dodatno pojačava.

Ciljni regioni za razvoj projekata za iskorišćenje obnovljivih izvora energije su Srbija, Bosna i Hercegovina, Rumunija i Albanija.

U budućnosti koja dolazi bićemo posvećeni rastu na regionalnim tržištima električne energije, razvoju projekata za iskorišćenje obnovljivih izvora energije i trgovini zelenim i CO2 sertifikatima.

Investicije u izvore obnovljive energije

Vetroelektrana Semenic, Rumunija

RUDNAP je 2008. godine otpočeo sa razvojem vetroelektrane na lokaciji Semenic u Rumuniji, na zapadnim obroncima Karpata. Procenjena instalisana snaga vetroelektrane Semenic iznosi oko 70MW. U tu svrhu, u Bukureštu je osnovana kompanija Global Logistics Services Srl. koja će upravljati ovim projektom. U procesu razvoja projekta izvršena su merenja potencijala vetra na osnovu kojih je urađena Studija energetskog potencijala od strane DEWI, čiji rezultati pokazuju odličan potencijal energije vetra na ovoj lokaciji. U toku je ishodovanje svih neophodnih odobrenja, dozvola, saglasnosti i izrada projekata. Očekuje se da vetroelektrana Semenic otpočne sa radom do kraja 2014. godine.

Male hidroelektrane

U okviru razvoja projekata iskorišćenja obnovljivih izvora energije RUDNAP je otpočeo razvoj nekoliko projekata malih hidroelektrana, ukupne instalisane snage oko 15 MW na teritoriji Republike Srbije i Republike Srpske (BiH).

 

 

 

 


Energija dobijena iz vetra značajno doprinosi borbi protiv klimatskih promena.